csütörtök, november 13, 2014

Harcom az ekcémával

Többször említettem már, hogy ekcémás a fejbőröm, és mivel most úgy tűnik, hogy sikerült egy megfelelő rutint kialakítanom ahhoz, hogy kordában tudjam tartani, úgy döntöttem, megmutatom.



A rutinom rendszeres tagjai a kétféle sampon, kétféle balzsam, és alkalomadtán, szükség szerint használom a gyógyszert is. Rosszabb időszakokban egy hajmosás egy óra, és mind a négy féle terméket használom, igény szerint kiegészítve a gyógyszeres kezeléssel is. Jobb időszakokban csak 2-3 féle terméket használok, és a gyógyszert is hanyagolom, így nagyjából 20 perc, fél óra alatt végzek a hajmosással.

Általában hetente egyszer mosok hajat, mivel, az ekcémából is adódóan, a fejbőröm és a hajam is elég száraz.


Head & Shoulders száraz hajra való sampon: Ez egy korpaellenes sampon, és akkor került bele a rutinomba, mikor rájöttem, hogy a sebes, ekcémás fejbőrömön a korpa is megtelepedett. Mégpedig könnyű dolga volt a sebek és a piszkálás miatt (az ekcéma viszket is). Nem használom minden hajmosáskor, csak ha valamiért nagyon zsíros a hajtövem, mire eljutok a hajmosáshoz, illetve ha épp sebes és lerakódásokkal teli a bőröm.


Alterra Gránátalma és Aloe vera száraz hajra való sampon és balzsam: Szép összetevőkkel, szilikonmentes termékek, de a legfőbb vonzerejük az, hogy végre egy márka, aminek van száraz hajra való terméke! A Head & Shoulders után használom a samponját, vagy rögtön ezzel kezdek, de fordított sorrendben nem vált be. Alapos fejmasszázzsal egybekötve, 2-3 percig mosom a fejem, majd nagyon-nagyon alaposan kiöblítem a hajamból. Sokszor kell mégegyszer utóöblítenem, a fülem feletti részen előszeretettel tapad meg a sampon maradéke. A samponozás után szoktam átöblíteni a hajam vizezett citromlével, ez csak a szőkeségemen javít, kicsavarom belőle, de kiöblítés nélkül teszem rá a balzsamot. Vastagon bekenem vele a fejbőrömet, pont azzal a módszerrel, ahogy a sampont kenem rá, majd miután már mindenhova jutott belőle, eloszlatom a hajam teljes hosszán is. Nagyjából 5-10 perc után mosom le, nagyon-nagyon alaposan, nehogy bármi is a hajamban maradjon a vegyszerekből. Ettől a párostól könnyen fésülhető lesz a hajam, de önmagában egyik sem éri ezt el.


Amikor elég rossz a helyzet, vetem be a Vitaline mélyhidratáló hajpakolást, amit előírás szerűen legalább 20 percig hagyok hatni. A módszer ugyanaz, mint a balzsamnál, vastagon és alaposan kenem be vele magam mindenhol. Szintentartáshoz kéthetente mindenképpen használom.


Az Elocom oldat gyógyszeremet hajmosás után, vagy két hajmosás között használom, a sebes részre csöpögtetek belőle. Nagyon durván alkoholos illata van, de a gyulladást hamar lehúzza a területről. Arra kell odafigyelni, hogy a lerakódáson keresztül nem hat, így érdemes hajmosás után hözvetlenül használni, amikor ledörzsöltük a fejről az elhalt darabokat.

Küzdötök valamilyen hajbajjal? Esetleg nektek is száraz a hajatok? Találtatok rá valamilyen megoldást?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése


Minden megjegyzést elolvasok, és igyekszem válaszolni rájuk.
Köszönöm a kommentedet, sokat jelent, hogy elmondod a véleményed!